Capul Nord – Nordkapp sau in cautarea cuiului

Stam noi cuminti de ceva vreme dar nu chiar de tot. In ciuda linistii de pe aici, am fost destul de ocupati in ultimele luni cu planuitul, mai nou si cu organizatul unei noi calatorii. De data asta destinatia este ceva mai apropiata de casa… teoretic ;).  Am ales Capul Nord pentru ca… dor de duca, in primul si in primul rand. Acum serios, cam de ce ar trebui motive speciale pentru asa o destinatie? Atat drumul pana acolo (si mai ales cel de intoarcere, in cazul nostru), cat si destinatia in sine sunt pline de superlative. Si inca un motiv: de multa vreme imi doream o tura cu plecare din fata casei: fara orare, fara rezervari, fara programari, doar un traseu desenat vag si multa pofta de drum. Asa ca, de data asta, am combinat “cu”-urile si “fara”-urile si ne pregatim de drum. Ah, era sa uit ceva important: tura este moto, integral 100% :D. In masura in care va fi posibil sper sa nu fim nevoiti sa apelam la bac/tren/feribot sau alte mijloace de transport alternative.

Traseu moto Romania Norvegia Nordkapp Capul Nord

Traseu moto Romania Norvegia Nordkapp Capul Nord

In mare traseul propus arata cam ca in poza alaturata, dar asta chiar intr-un foarte vag mare. Per total ne planuim sa urcam prin Europa de Est: Ucraina, Belarus, Lituania, Letonia, Estonia, Rusia (doar un pic, cat sa adulmecam atmosfera din Sankt Petersburg), Finlanda si, in fine, Norvegia si NordkappCapul Nord. De acolo, prin minunatia de fiorduri si paduri imense ale Norvegiei, vom incepe drumul de intoarcere prin: Norvegia, Suedia, Danemarca, Germania, Cehia, Slovacia si Romania, inapoi acasa.

Cu alte cuvinte ne pregatim de un traseu de peste 10.000 de Km si sase saptamani la dispozitie pentru a-l parcurge. Inca lucram la buget dar ne bazam consistent pe experienta de muntomani invatati cu viata la cort (si pe cea de studenti invatati cu descurcatul cu resurse putine). Adica, in traducere libera, nu prea stim ce si cum o sa facem dar ne-om descurca noi cumva :D. Abia astept sa putem testa (si beneficia) de cutuma tarilor nordice denumita allemannsrett in Norvegia (sau jokamiehenoikeus, Finlanda,  si allemansrätten, Suedia), adica dreptul tuturor de a campa si de a se bucura de natura fara oprelisti. Interesant concept, greu de tinut in viata in zilele noastre dar uite ca pe alocuri se poate.

Suzuki V-Strom DL650 in lucru accesorii Romania Nordkapp tura moto

Suzuki V-Strom DL650 in lucru accesorii Romania Nordkapp tura moto

Si daca tot dam din casa cu vestile bune, anul asta (si de fapt tocmai pentru tura asta) am schimbat si partenerul de drum: calul cel negru l-am dat pe unul mai balan, cu crupa mai lata si mai dornic de zari deschise si indepartate. Pentru aventura catre Nordkapp ne vom increde intr-un Suzuki V-Strom, DL650, care momentan este in lucrari intense de “amenajare”: optionale si accesorii noi si necesare pentru genul asta de drum, la pachet imbunatatiri pe zona de electrica si electronica, consumabile, reglaje si “comodificari” (adica modificari menite sa ne imbunatateasca viata si confortul in sa – sa ne fie bine si moale la fund, cu alte cuvinte).

Pentru moment, lucrarile la mobra au inceput cum se vede in poza. Revenim cand vor fi mai avansate :D.

PS – ce-i cu cuiul? Pai ia vedeti voi, de unde s-ar agata harta Europei daca vrei s-o pui pe perete? Dap, de acolo :D.

Marian

I look like a regular person. I live like a regular person. I even speak like a regular person (sometimes). But my inner core is made from the souls of the past nomads. I wander, I get lost, very often I get sidetracked. But I never stray too far from my nomadic core. It is who I am. I’m always looking to get past borders, limits and “no, you should not”s or “you should”s. I’m always searching, always longing, even though I know there is no end, there is no final answer. But all my quests are taking me closer to my own people: you, the other nomads of this world. And I’m always grateful when I get to meet you. You, the nomads of this world, are the fabric of true life. A shared story, a shared cup of tea or stale piece of bread from last month, a smile or just a simple welcome, a shared dream – this is what travelling is all about for me. Welcome to my world – welcome to my fantasy.

You may also like...

12 Responses

  1. Este nevoie de vize doar pentru Belarus și Rusia. E fezabil tehnic, fără provocări consulare.

    Nu știu dacă aveți planul bătut în cuie (sic!) și dacă principiul călătoriei este bifarea cât mai multor capitale, dar îmi permit să vă propun câteva variante.

    1. Parcul Natural Belavezhskaya Pushka din Belarus. Este la granița cu Polonia, ceea ce presupune un zig-zag dacă rămîne Kiev. Dacă nu rămâne Kiev, atunci se poate face o linie dreaptă Cluj-Liov-parc. Caută pe net ce e cu parcul aceasta, ca iubitori de natură ce sunteți/m, s-ar putea să vă placă. Spoiler: e cunoscut între ecologiști drept “plămânii Europeni”, cea mai mare cantitate de oxigen emisă pe metru pătrat.

    • 2. La rigoare se poate evita St. Petersburg și o dată cu el viza pt. Rusia. Ocolirea se poate face cu bacul Tallinn-Helsinki, ceea ce înseamnă apariția orașului pe ruta voastră. Chiar dacă St. Petersburg nu este eliminat, pledez în continuare pentru Helsinki (recomand insula Suomenlinna, stați la Hotel Glo, închiriați biciclete, cumpărați legume din piața din fața portului)

    • A nu se rata Rovaniemi, dar nu pentru oraș în sine care nu e mare lucru, ci pentru Parcul tematic Santa Klaus. O poză pe linia albă ce marchează Cercul Polar de Nord care trece prin casa lui Moș Crăciun. Recomandarea mea e să faceți o poză de grup cu Moșul, deoarece costă 25 euro bucata. Încercați supă de somon (este un somon de râu, specific zonei Laponiei) și friptură de ren (carne dulce, renii nu sunt alergați cu arcul și săgețile ca acum o mie de ani, sunt de crescătorie, ca vacile de la noi).

    • 4. Nu ratați Kristiansand din Norvegia. O un microclimat foarte diferit față de restul Norvegiei, ca urmare a Gulf Stream.

      5. Văd că treceți razant pe lângă Berlin și nu înțeleg de ce…

    • dusi.ro says:

      Uhuuuuu, exact genul de mesaj pe placul meu :D. Hai sa raspund si eu tot pe puncte :).
      0. Vizele de Belarus si Rusia se iau pe loc la intrarea in tara, corect? Si nu ai nevoie de nimic altceva decat de pasaport, corect?
      1. De Belavezhskaya Pushka stiu dar o lasam pentru o tura dedicata, merita mai multa atentie decat un “hit and go” cum sa cam fim noi acum. In Kiev vreau musai sa ajungem, eu am fost, mi-a placut mult si vreau sa vada si Adina minunatia aia de oras.
      2. Sankt Petersburg – musai n-ar fi dar tare l-am vizita. Si cum nu-i chiar aproape, parca se potriveste bine. Mai vedem cum ne va fi pe drum, cum se parcurg kilometri, etc,
      3. Evident ca nu-l ratam pe barbos, vrem sa-i aratam ca suntem copii cuminti – ii deja pe lista, o sa publicam si un articol cu destinatiile intentionate. PS – grupul suntem noi doi :D.
      4. La fel ca 3, pe lista deja ;).
      5. Nici eu :P. Acum serios, harta pusa este doar de orientare, nu tinem musai nici sa bifam toate capitalele (desi ar fi interesant), nici la un traseu anume (evident, cu anumite repere luate in calcul). La fel ca mai sus, daca mai avem resurse ar fi de trecut si prin Berlin.
      Multamim pentru sfaturi Laurenţiu. De mare ajutor, ca de obicei :).

    • dusi.ro Shit no. Vizele de Belarus și Rusia sunt offline. Adică, este nevoie de drum pe picioare la ambasadă, depus documente.

    • Dacă singura intrare în Rusia este St. Petersburg, atunci pentru a evita problemele consulare se poate evita. Ceea ce oricum rămâne cu viza pentru Belarus. Dacă și asta pune probleme, atunci – din punctul meu de vedere – Kievul este prea în lateral, pentru că s-ar impune re-rutarea prin Polonia: Cluj-Liov-Polonia (probabil Bialistok) – Vilnius.

    • PS
      Cuiul e în Svalbard 😉

    • dusi.ro says:

      Laurenţiu – eh, cuiul era “licenta poetica”. Mi-ai cam stricat zenul cu vizele, amu am de lucru. Noroc ca ajungem in Bucuresti saptamana viitoare – deci am si de vizitat ambasade, cu ocazia asta…

    • Să dai checkin pe ele!

  1. 22/09/2016

    […] ca suntem cam prea entuziasmati ? ), de data asta cu destinatia dincolo de cercul polar, catre Capul Nord (Nordkapp) si retur. Toate bune si frumoase dar, chiar daca nu avem un traseu minutios pus la […]

  2. 07/10/2016

    […] atunci, adica pana plecam. Hai ca deja s-a laudat vulpoiul cu noua nazbatie pe care ne pregatim sa o […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.